Monday, 12 August 2013

PERTIMBANGANBukan hak kita untuk menilai baik buruk seseorang. Tidak semestinya orang yang selalu buat kejahatan tidak boleh buat kebaikan. Dan tidak semestinya orang yang selalu buat kebaikan, tidak buat kejahatan. Kebanyakan orang sangat terpedaya dengan konsep KEBAIKAN. Jika satu kesalahan yang dibuat oleh orang yg selalu melakukan kebaikan, satu kesalahan tu jugak menutup segala kebaikan yang dilakukan sehingga dipandang hina selamanya. Dan apabila seseorang yang suka melakukan kejahatan, satu kebaikan yang dibuat dipandang seolah-olah sangat jijik kebaikan yang dilakukan itu. Tanya pada diri, apa sebenarnya konsep jahat dan baik itu? 

INGAT! Tiada manusia yang sempurna. Kenapa sukar sangat bagi kita untuk berterusan bersangka baik dekat orang, hidup ini terlalu singkat untuk kita mencari, menghina, menghukum dan memandang hina akan kelemahan dan kelebihan seseorang. 

Jangan suka melihat kelemahan orang dan membenci kelebihan orang. Kita semua manusia punya satu kelemahan dan kelebihan yang sama, kelemahan kita manusia sering melakukan kesilapan dan kelebihan kita belajar dari kesilapan yang dibuat.

Bantulah orang yang sangat memerlukan bukan terus menerus memandang hina akan niat orang yang ingin berubah ke arah kebaikan. Jika lihat orang yang baik berubah ke arah keburukan, tegurlah dan bantu setakat apa yang mampu bukan mencaci dan bercakap di belakang. 

Tiada seseorang yang menghendaki dirinya berterusan berada dalam sebarang kejahatan yang dilakukan, dan tiada seseorang pun yang tidak menghendaki kebaikan dalam hidupnya. 

Muhasabah diri.

Nukilan dari hati, pesanan buat diri, perkongsian buat semua. 

5 Syawal 1433HNo comments:

Post a Comment